יום רביעי, 21 בספטמבר 2011

במיה ברוטב עגבניות

נראה שלאחרונה אני מפרסמת יותר מתכונים, ופחות טיפים, והמלצות.
אבל פה הכדור בעצם עובר אליכם. אם יש משהו שמעניין אתכם, משהו שאתם רוצים לשאול, או כל דבר בנושאי תזונה, ואורח חיים. אתם מוזמנים לשאול, ולהצטרף לדף הפייסבוק:
https://www.facebook.com/netadieta


ועד אז, לירון ביקשה מתכון לבמיה. זה המתכון של סבתא שלי. הוא מצויין, ובשבילי הוא חגיגה, שאני מוכנה אפילו לצאת בשבילה מהעיר באמצע השבוע.

אבל כמה טיפים של סבתא לינדה לפני :
הסוד במתכון הוא בבחירה של תרמילי במיה קטנים במיוחד. לתרמילי במיה גדולים יש מרקם עצי ונטייה להתפרק בבישול.
דבר נוסף שחשוב להקפיד עליו חיתוך נכון של התרמילים. ברגע שפצעתם את התרמיל בזמן החיתוך, לתבשיל יהיה מרקם רירי, ודי דוחה.

מה צריך להכין מראש :
1/2 ק"ג במיה טרייה או קפואה
3-4 עגבניות נאות
1-2 כפות רסק עגבניות
1/2 פלפל אדום בינוני
בצל קטן-בינוני
3-4 שיני שום
1/3 כפית סוכר
מלח, פלפל שחור


הוראות ההכנה:

שוטפים את הבמיה היטב היטב. בסכין חד, מסירים את שורשי הגבעול, עד למרחק של כ-3-4 מ"מ מהפרק. בסיס הבמיה הקטום צריך לקבל צורה כמעט חרוטית.
שוטפים היטב, מסננים, ומייבשים היטב.
מקפיצים את הבמיה המיובשת עם מעט שמן, עד להזהבה.במחבת, ומסירים מהאש, ומניחים בצד.

בינתיים מכינים את הרוטב :
קוצצים את הבצל ומאדים בסיר רחב, מוסיפים כף שמן, ומטגנים עד להזהבה.
פורסים את הפלפל האדום לפרוסות דקות ומוסיפים עם מעט מים, מכסים ומאדים מספר דקות. חותכים את העגבניות לקוביות, מוסיפים לסיר, ממליחים ומכסים.
מבשלים מספר דקות על אש בינונית-גבוהה עד שהעגבניות מגירות את הנוזלים שלהן, ומוסיפים כ-3/4 כוס מים. ממשיכים לבשל עד להתרככות של העגבניות.
מוסיפים את רסק העגבניות, הסוכר והפלפל השחור ומבשלים עוד מספר דקות. אם צריך, מוסיפים מעט מים.
מוסיפים את הבמיה לסיר ומכסים. ממשיכים לבשל על אש קטנה.
ממשיכים לבשל עד להתרככות הבמיה, בדר"כ 10-15 דקות.

מומלץ להגיש על מצא של אורז מלא או אורז בסמטי.





יום ראשון, 4 בספטמבר 2011

מתכון מנצח לשקשוקה


אין יותר ישראלי משקשוקה. כולנו מכירים אותה, בכל מיני גירסאות, וורסיות.
השקשוקה הבסיסית אומנם מאופיינת ברוטב עגבניות, וביצים. אך בשנים האחרונות צצו להם מתכונים ייחודים, ומעניינים כאחד. אשר לקחו את השקשוקה המסורתית, צעד אחד קדימה.

אם פעם שקשוקה היתה נחשבת למאכל עממי, הרי שהיום אין כמעט מסעדה או בית קפה, שלא מתהדרים במנה ייחודית להם של שקשוקה.

לאור בקשות רבות, החלטתי לפרסם, מתכון מנצח לשקשוקה. ניתן להכין גם כמות כפולה של הרוטב ולהקפיא, ואז רק להוציא מהמקפיא כשמתחשק, לחמם ולהוסיף את הביצים.

זהו כמובן המתכון הבסיסי, והקלאסי. ניתן להוסיף לו חצילים קלויים, גבינה בולגרית, או כל העולה על נפשכם.




מרכיבים ל-3 מנות:

6 עגבניות בשלות קלופות, חתוכות לקוביות ומסוננות
4 שיני שום קצוצות גס
1 בצל קצוץ דק
1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק (או פלפל אדום יבש, למי שמעדיף מנה לא חריפה)
3 כפות שמן קנולה
1 כף בזיליקום
2 כפית פלפל שחור
2 כפות פפריקה מרוקאית או רסק פלפל יבש
6 ביצים טריות

הוראות הכנה:
במחבת רחבה מחממים את השמן, מוסיפים את הבצל, והשום ומזהיבים מעט, מוסיפים את הפפריקה ומערבבים, מוסיפים את העגבניות, והפלפל השחור ומכסים, מנמיכים להבה ומבשלים כ-20 דקות. מוסיפים את הפלפלים החריפים, הבזיליקום, והמלח מערבבים וממשיכים לבשל כ-10 דקות נוספות.
לאחר 10 דקות מוסיפים את הביצים, מפזרים מעט פלפל שחור ומלח. משאירים על האש לעוד כ-5 דקות, ומגישים.

יום שישי, 2 בספטמבר 2011

אכילה ריגשית, איך מתמודדים ?


לחץ יכול לגרום לבולמוסי אכילה, אשר משבשים את יכולתנו לשמור על אכילה מאוזנת ובריאה. הנה כמה דרכים להילחם בכך!

מי מאיתנו לא עבר את זה לפחות פעם בחייו? ריב נוראי עם חבר או חברה, שיחה עם הבוס שהוציאה אותנו מאיזון, או סתם יום שכלום לא מסתדר בו. יש מי שסיטואציות שכאלה שולחות אותו היישר אל מקרר הגלידה בפיצוציה הקרובה או אפילו אל ארונות המטבח שמכילים וופלות מלפני שבועיים. אכילה שכזו הינה אכילה רגשית, והיא אינה קשורה כלל למנגנון רעב ושובע, וגרוע מכך, אכילה שכזו עלולה לשבש לנו את תוכניות הדיאטה או את השמירה על אכילה מאוזנת.
חוקרים מאוניברסיטת "לידס" בבריטניה, אשר עקבו אחר הרגלי האכילה של נשים עובדות, מצאו שנשים שחווות לחצים בעבודה, נוטות לאכול פחות ירקות ויותר חטיפים ומזונות משמינים לאורך היום. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבזמן לחץ, הגוף מייצר ביתר הורמון לחץ שנקרא קורטיזול.
קורטיזול הינו הורמון סטרואידי המופרש בגוף במצבי לחץ. תפקידו לעלות את רמות הגלוקוז, ולסייע במטבוליזים של שומנים, פחמימות וחלבונים. כחלק מתפקידו להעלות את רמות הסוכר בדם, קורטיזול בעצם מעורר את החשק לאכילת מזון עתיר קלוריות.
אז מה עושים עם זה?
למרות מירב המאמצים, לפעמים קשה לנו מאוד לשלוט ולווסת אכילה ריגשית, ועכשיו אנחנו גם יכולים להבין למה. נכון, על מנת להתגבר על הלחץ בחיי היומיום יש לחפש דרכים להירגע, אם בחדר כושר ואם על ידי תרגולי נשימה, אבל מה אם כל אלו לא עוזרים ובכל זאת אנו מוצאים את עצמנו שוב מול המקרר?
במקרה ואחרי כל מאמצינו וכל יכולת השליטה שהפעלנו בכל זאת אנו מוצאים את עצמנו חוזרים בחזרה לאותה התבנית של אכילה רגשית בלתי נשלטת, ישנם מספר כלים בהם אפשר להשתמש על מנת להשתלט על האכילה הלא מבוקרת הזו:




עיבדו בסביבה שקטה או השתמשו באטמי אוזניים- חוקרים מאוניברסיטת פנסלבניה שבארה"ב מצאו הבדל בין נשים אשר הצליחו לסנן את רעשי הסביבה בזמן מבחן לבין אלו שלא הצליחו לסנן את הרעש הסביבתי. אלו שלא הצליחו לסנן את הרעש מהסביבה אכלו כמות כפולה של קלוריות לאחר המבחן.




אל תוציאו שום מזון באופן מוחלט מהתפריט- אנשים רבים אשר מנסים לרדת במשקל מוצאים פריטי מזון מסוימים מהתפריט היומי באופן מוחלט. התוצאה היא לרוב שאנשים אלו מוצאים נחמה במזון שממנו הם נמנעים דווקא בזמן לחצים נפשיים, ואז הצריכה שלו יוצאת משליטה.
השתדלו לא להימנע משום מזון, גם לא ממתקים וחטיפים. מותר לאכול הכל במידה, כל עוד שומרים על מסגרת יומית של קלוריות אשר מאפשרת ירידה או שמירה על המשקל.




לימדו לזהות את רגעי המשבר- כאשר אנו יודעים מתי אנו נוטים להישבר ומתי אנו נוטים לוותר לעצמנו, יותר קל לנו לזהות את הנפילה העתידה לבוא ולהימנע ממנה. במקרה בו אנו מזהים סיטואציה שגורמת לנו ללחץ, ואנו יודעים שלאחר מכן הנטייה הטבעית היא לחפש מזון כגורם מנחם, אנו יכולים פשוט לבחור להתרחק מהמקרר או המטבח. צאו לטיול בשכונה, קחו את הכלב להליכה בפארק הקרוב. סביר להניח שעד שתחזרו הביתה, תשכחו מהגורם המלחיץ או לפחות תצליחו לעכל אותו ולהתמודד מולו מבלי להשתמש באוכל כגורם מרגיע.





ציידו את הבית במזון בריאות דל קלוריות והיפטרו מהשטויות שמכשילות אתכם בדרך- אם בכל זאת אינכם מצליחים להתמודד עם סיטואציות מלחיצות, ואם אתם מוצאים את עצמכם חוזרים שוב ושוב לאותם ההרגלים אשר גורמים לכם לצאת מהמסגרת, שדרגו את המוצרים בבית- היפטרו מכל מוצר מזון שעלול להוות מכשלה כמו שוקולדים וחטיפים למינהם, ובמקומם ציידו את הבית בחטיפים בריאים ודלי קלוריות כמו: חטיפי גרנולה דלי קלוריות, שוקולדים מופחתי קלוריות, שקיות צ'יפס תפוחי עץ אפוים והמון ירקות ופירות.